webbdesign

Det är ett slitet ord i vår bransch som inte längre klingar webbdesign. Det kreativa skapandet och och publicering på internet med anpassad stil och design för sitt syfte. Det är fortfarande svårt att inte kalla webbdesign för just det. Sedan vi startade 1997 har det alltid varit det coolaste jobbet i hela världen. Som webbdesigner har vi tagit möjligheten att jobba som digital nomad med kunder över hela världen.

En webbdesigner var en resurs som snabbt kunde visualisera en idé med kod och lite grafik. Ofta en front-end utvecklare med god kunskap om grafik och laddningstid. En innovatör för att optimera en hemsida med högsta prestanda. Försökta hålla bildstorlekar minimalt. kod minimalt och laddningstider obefintliga. Det i kombination med långsam internetuppkoppling som knattrade från morgon till kväll skapade bra en bra upplevelse. Idag 25 år senare är besökaren densamma fast med en både mobil och responsiv upplevelse i handen.

varför webbdesign

Webbdesign är en avgörande faktor för alla företag och organisationer som vill ha en närvaro på internet. En bra webbdesign kan bidra till att locka nya kunder, förbättra försäljningen och förbättra varumärkesmedvetenheten. Men för att en webbplats ska vara effektiv och användarvänlig måste den också vara tillgänglig och synlig för sökmotorer.

för användaren

Användarvänlighet och tillgänglighet är två av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när man bygger en webbplats. Användarvänlighet handlar om att göra webbplatsen enkel att använda och navigera. Detta kan uppnås genom att ha en tydlig och logisk struktur på webbplatsen, använda lättförståeliga språk och tydliga instruktioner, och undvika distraherande element som kan förvirra besökarna.

Tillgänglighet är en annan viktig faktor som inte får glömmas bort. Det handlar om att se till att webbplatsen är tillgänglig för personer med funktionshinder, som syn- eller hörselnedsättning. Det kan innebära att använda alternativa textbeskrivningar för bilder och videor, att använda kontrastrika färger och att erbjuda alternativa sätt att navigera på webbplatsen.

synlighet genom design och struktur

Synlighet är också en viktig faktor för att en webbplats ska vara effektiv. En webbplats som inte syns i sökmotorer är i princip osynlig för potentiella kunder. Sökmotoroptimering (SEO) är en teknik som används för att förbättra en webbplats synlighet i sökmotorer som Google och Bing. Genom att optimera webbplatsens innehåll, struktur och länkar kan man förbättra webbplatsens placering i sökmotorerna och därmed öka trafiken till webbplatsen.

Så hur kan man bygga en webbplats som kombinerar användarvänlighet, tillgänglighet och synlighet?

bra webbdesign:

 • Skapa en enkel och logisk struktur på webbplatsen, med en tydlig navigering.
 • Använd enkel och lättförståelig språk på webbplatsen. Undvik onödiga tekniska termer och förkortningar som kan förvirra besökarna.
 • Se till att webbplatsen fungerar bra på alla enheter, från mobiltelefoner till datorer.
 • Använd alternativ textbeskrivningar för bilder och videor på webbplatsen så att personer med synnedsättning kan förstå innehållet.
 • Använd kontrastrika färger och erbjuda alternativa sätt att navigera på webbplatsen för personer med funktionshinder.
 • Optimera webbplatsens innehåll, struktur och länkar för att förbättra synligheten i sökmotorer.
 • Testa webbplatsen regelbundet för att se till att den fungerar bra och att eventuella problem med användarvänlighet och tillgänglighet åtgärdas.
 • Se till att webbplatsen är säker och skyddad mot hackerattacker och andra hot.
 • Erbjud enkel och tydlig kontaktinformation på webbplatsen så att besökarna enkelt kan komma i kontakt med företaget eller organisationen.
 • Ha en konstant dialog med användarna och ta emot feedback för att förbättra webbplatsen och göra den mer användarvänlig, tillgänglig och synlig.
 • Effektiv webbdesign handlar om att förstå och respektera användarna och deras behov och önskemål. Genom att kombinera användarvänlighet, tillgänglighet och synlighet kan man skapa en webbplats som inte bara ser bra ut utan också fungerar bra och ger besökarna en positiv upplevelse. Detta kan leda till ökad försäljning, bättre varumärkesmedvetenhet och nöjdare kunder.

mycket mer än webbdesign

Vi har kommit en bra bit inom vårt gebit och det är spännande att få dela med sig av vår historia. Vi brottades med att knacka kod för att bygga hemsidor och motståndaren var microsoft explorer från 1999. Microsoft lanserade en webbläsare som bara följde Microsofts standard utanför W3C standard.

Sedan den tiden har hela processen med att skapa en hemsida blivit annorlunda. den digitala marknaden består mest av strateger och specialister. Det finns förmodligen 12-15 yrken för att vara delaktig i produktionen av ett webbprojekt numera.

yrkesroller inom webbdesign

För att jobba med innehållet i form av text är du en erfaren copywriter. Du sätter värde på innehållet med rätt tonalitet och upplevelse för läsaren. En copywriter ären viktig del av att bygga varumärket. En designer blir en User Experience expert för att analysera fram användarupplevelsen och hur besökaren bäst tar sig genom sidan. En back-end utvecklare programmerar ofta säkerhet i databasen och förvaring av information på servern. En front-end utvecklare tar fram användargränssnitt med fokus på branding och varumärket.

En analytiker lägger sin hand på projektet efter sökmotorkonsulten. Som content creator skapar du flödet i sidan av innehåll. Vår social media manager integrerar externa konton för att dela flödet in och ut. En digital strateg jobbar med synlighet för företagets varumärke, branding och produkter och tjänster. Vår specialitet är att analysera ditt behov utifrån vår nulägesanalys. I en intervju med vår beteendevetare som har samtal och intervjuer som specialitet sedan 30 år. med fokus på att du ska tjäna mer pengar genom en hemsida som gör sitt jobb på bästa möjliga sätt.